VEILIGHEID / LA SÉCURITÉ

Extra informatie betreft jullie tutjeskoorden

Deze verduidelijk komt er nadat er veel informatie is gedeeld die niet altijd correct was. We zullen ook telkens de nodige bronnen vermelden.

Hieronder kan u alvast een antwoord vinden op de meest gestelde vragen.

 • Wat is de maximumlengte van een fopspeenkoord?

De maximum lengte is 220mm, gemeten tijdens het uitvoeren van trekkracht aan beide uiteinden van de koord. De maximumlengte van een eventuele lus aan het uiteinde is 110mm en moet op dezelfde manier gemeten worden. De lengte is gemeten tussen het begin van de koord (zonder de clip) en het begin van de fopspeen.

 • Waarom is er zoveel onduidelijkheid over de lengte?

Een recent onderzoeksrapport (dec 2018) uitgevoerd door PRO SAFE i.v.m. fopspenen en fopspeenkoorden geeft een andere richtlijn. Hierin is de lengte bepaald op 220mm inclusief een geopende clip. De Algemene Directie voor Veiligheid en Kwaliteit van de FOD heeft bevestigd dat NBN-EN12586 hierin de enige juiste informatie is. De lengte moet dus gemeten worden ZONDER de clip.

 • Moet een speenclip ventilatiegaten hebben ?

Speenclips met een afmeting kleiner dan 25 mm en groter dan 38 mm voldoen automatisch aan de NBN-EN12586 norm. Alles daartussen moet minstens 1 ventilatie gat hebben. Maar er is wel een onderscheidt tussen permanente of verwijderbare clips. Die laatste vormen een groter risico als ze vrijkomen. Als ze niet verwijderbaar zijn wordt dit aanzien als veiliger voor gebruik als dit ( = verplicht ) de juiste veiligheidsinstructies krijgt.

 • Wat is de breedte van een fopspeenkoord?

De minimum breedte is 6mm.

 • Wat is de minimum dikte van de koord?

De minimum dikte van de koord die je gebruikt voor een fopspeenkoord is 1,5mm (maximum afwijking is 0,1 mm).

 • Welke informatie moet ik klanten meegeven die een fopspeenkoord aankopen?

Bij elke creatie moet je VERPLICHT een document toevoegen i.v.m. veiligheid en hygiëne. Deze moet apart in de verpakking zitten, opgesteld in de juiste taal. Gebruik hiervoor geen moeilijke woorden, het moet voor iedereen duidelijk zijn. Je moet ook steeds ervoor zorgen dat de klant beschikt over uw juiste contactgegevens.

 • Ik heb het NEN12586 document aangekocht (NEN = Nederlandse Norm) maar ik ben gevestigd in België?

Er is geen bevestiging van de FOD welke informatie hierin staat maar deze zou in theorie hetzelfde moeten zijn als onze NBN12586 (Bureau voor Normalisatie). Als je in België gevestigd bent mag je wel enkel verwijzen naar NBN12586 of EN12586.

 • Is een fopspeenkoord speelgoed?

Neen !!. Maar helaas zijn er uitzonderingen. Als je bijvoorbeeld een fopspeenkoord verkoopt met daaraan een bijtspeeltje in plaats van een fopspeen, dan is dit speelgoed en moet deze aan de EN71-1 norm voldoen. Onze bijtspeeltjes voldoen aan deze norm. Gebruik je toevoegingen aan de koord zoals onze strikken, dat is dit GEEN speelgoed. Je moet er wel voor zorgen dat ze geregen zijn aan de koord en dus niet verwijderd kunnen worden zonder de koord door te knippen.

 

Bronvermelding :

 • NBN12586:2011 – deze kan je aankopen via nbn.be en is verkrijgbaar is Engels, Frans en Duits. Kostprijs is 105€, excl. BTW
 • JA2015 D8.6 ( eindrapport i.v.m. veiligheid fopspenen en fopspeenkoorden ) gepubliceerd op 13/12/2018. Enkel in het Engels verkrijgbaar.
 • Directive 2009/48/EC on the safety of toys (gepubliceerd 26/9/2019 – in het Engels)
 • Algemene Directie Veiligheid en Kwaliteit van de Federale Overheid Dienst verbonden aan de FOD Economie.

Veiligheidsinformatie Babymeubeltjes – Tuttercare

 • Onze goederen kunnen verpakt zijn met plastic zakjes – dit is geen speelgoed en mag niet aan baby’s gegeven worden wegens verstikkingsgevaar
 • Onze goederen zijn geen speelgoed en mogen enkel gebruikt worden onder toezicht van een volwassene
 • Alle siliconen producten zoals kralen en bijtringen zijn vrij van BPA, Lood, Ftalaten en PVC
 • Al onze houten producten zoals kralen en bijtringen zijn onbewerkt tenzij anders vermeld. De gelakte of geverfde producten voldoen aan de Europese normen. Controleren deze producten voor en na elk gebruik op barsten (hout is een natuurproduct)
 • Onze gelukspopjes zijn handgemaakt en niet geschikt voor baby’s
 • Gebruik nooit beschadigde producten – controleer bij ontvangst en na elk gebruik
 • Alle producten van plastic en acryl zijn niet gemaakt om op te bijten – bij twijfel gebruik enkel de siliconen vervangers

ALGEMENE INFORMATIE :

 • Alle goederen die je bij ons aankoopt worden ingekocht bij bedrijven die beschikken over de juiste certificaten (CE – FDA – CPC). Wij verkiezen enkel met bedrijven samen te werken die onder controle staan van SGS. SGS is wereldleider op het gebied van inspectie, controle, analyse en certificering en is de globaal benchmark voor kwaliteit en integriteit. Helaas kunnen we die niet altijd delen omdat hier voor ons vertrouwelijke informatie op staat.
 • Belangrijkste is de CE-norm – dit betekend dat de producten voldoen voor de Europese markt (CE-71.1 / 71.2 en 71.3)

Informations sur la sécurité Babymeubeltjes – Tuttercare

Nos marchandises peuvent être emballées avec des sacs en plastique – ce n’est pas un jouet et il ne faut pas le donner aux bébés en raison du risque de suffocation.
Nos marchandises ne sont pas des jouets et ne peuvent être utilisées que sous la surveillance d’un adulte.
Tous les produits en silicone tels que les perles et les anneaux de dentition sont exempts de BPA, de plomb, de phtalates et de PVC.
Tous nos produits en bois tels que les perles et les anneaux de dentition ne sont pas transformés, sauf indication contraire. Les produits laqués ou peints sont conformes aux normes européennes. Vérifiez l’absence de fissures sur ces produits avant et après chaque utilisation (le bois est un produit naturel).
Nos poupées porte-bonheur sont fabriquées à la main et ne conviennent pas aux bébés
Ne jamais utiliser de produits endommagés – vérifier à la réception et après chaque utilisation
Tous les produits en plastique et en acrylique ne sont pas faits pour mordre – en cas de doute, utilisez uniquement les substituts de silicone.

INFORMATIONS GÉNÉRALES :

Tous les produits achetés chez nous sont achetés auprès d’entreprises qui possèdent les certificats appropriés (CE – FDA – CPC). Nous préférons travailler uniquement avec des entreprises qui sont sous le contrôle de la SGS. SGS est le leader mondial de l’inspection, du contrôle, de l’analyse et de la certification et constitue la référence mondiale en matière de qualité et d’intégrité. Malheureusement, nous ne pouvons pas toujours la partager car elle contient des informations confidentielles pour nous.
Le plus important est la norme CE – cela signifie que les produits répondent aux exigences du marché européen (CE-71.1 / 71.2 et 71.3).

GEPERSONALISEERDE SLEUTELHANGERS OF GEBOORTESLINGER?

BEKIJK HIER

BABYMEUBELTJES VOOR ELK MOMENT VAN DE DAG!

Neem even een koffietje lieve ouders, en bekijk hier rustig ons volledige assortiment